STIWOT Reizen

STIWOT Battlefieldtour "Diogenes en Fliegerhorst Deelen"

Op 14 oktober 2006 organiseerde STIWOT voor het eerst in haar bestaan een Meeting gecombineerd met een Battlefield Tour. De locatie van de Meeting en het startpunt voor de Battlefield Tour was het Museum Vliegbasis Deelen.

Al voor half tien 's ochtends verzamelden de eerste deelnemers aan de Battlefield Tour zich op het terrein van het museum. Na een kop koffie en een korte kennismaking onderling vertrokken we met dertig personen naar de enorme bunker “Diogenes”. Bij aankomst werd de groep in tweeën gesplitst en verdween iedere groep met een eigen gids in de bunker.

bunker "Diogenes"

Deze immense bunker heeft de afmeting van 40 bij 62 meter exclusief voorbouw en een hoogte van 16 meter, waarvan 10 meter bovengronds. Veel muren zijn 3 meter dik en het is dan ook enorm indrukwekkend ernaast te staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood deze bunker onderdak aan de staf van de 3. Jagddivision. De bunker bevat een zaal ter grote van 14 bij 32 meter waarin destijds een matglazen kaart van West-Europa met een afmeting van 12 meter hoog en 8 meter breed was opgehangen. Tijdens de oorlog zaten aan de ene zijde van deze kaart Luftwaffehelferinnen op een tribune. Aan de andere zijde zaten gevechtsleidingofficieren, zogenaamde Jägerleitoffizieren.

Vanuit de bunker werden door middel van radars vijandelijke vliegtuigen opgespoord. De vrouwen aan de ene kant van de hierboven genoemde zaal, projecteerden, na het lokaliseren van de vijand, met rood ultraviolet licht de positie van het vijandelijke vliegtuig op de enorme kaart. Na het opstijgen van een vliegtuig van de eigen partij, werd dit vliegtuig op de kaart geprojecteerd met groen licht. De gevechtsleidingofficieren, leidden het vliegtuig naar het vijandelijke vliegtuig, waarna er een luchtgevecht ontstond. Zo probeerde men de vliegtuigen vanuit Engeland boven het Kanaal te onderscheppen.

WW2Awards.com standAggregraat

Ook enkele recente ontdekkingen in deze bunker kregen wij te zien, waaronder een enorm aggregaat. Dit aggregaat is waarschijnlijk speciaal voor deze bunker gebouwd in opdracht van de Luftwaffe. Hoewel het bestaan van dit aggregaat al werd vermoed, is hij nog maar 6 maanden geleden ontdekt. Een kleine 2 maanden geleden zijn er ook weer 2 muurteksten opgedoken, met de tekst: “Rauchen bei Fliegeralarm verboten”. Het is interessant als je deze recente ontdekkingen te zien krijgt, zeker als de gids persoonlijk bij de ontdekking aanwezig was.

De gidsen waren boeiende sprekers, veel informatie over deze bunker werd aan ons doorgegeven. Momenteel wordt de bunker, wegens het zeer gunstige klimaat, gebruikt door de Rijksarchiefdienst. Dat was het enige minpuntje tijdens deze rondleiding, bij de wandelpaden liep je namelijk tussen de rijen dozen door. Dit is natuurlijk ook de reden dat de bunker voor het normale publiek gesloten is.

Prijsuitreiking QuizNormandyinScale

Rond het middaguur keerden we terug naar het museum en kregen daar ons lunchpakket. Onder de deelnemers was tijdens de lunch veel belangstelling voor de stands op de Meeting. Natuurlijk waren onze sponsoren ODIN Books en NormandyinScale aanwezig met een deel van hun assortiment, maar ook STIWOT zelf presenteerde haar verschillende projecten. Tevens werd op dit moment namens onze andere sponsor Toys Unlimited een prijs uitgereikt aan de winnaar van de afgelopen STIWOT Quiz. De lunchpauze die ongeveer een uur duurde was enorm gezellig en er werd onderling flink gebabbeld.

Na de lunch kregen we een rondleiding door het museum. De rondleiding door het museum was perfect. De gidsen namen voldoende tijd om over de meest interessante collectiestukken te vertellen. Zo werd er onder andere verteld over de bodemvondst van 450 Duitse gasmaskers, de berging van een vliegtuigwrak, de geschiedenis van een Frans kanon en de geschiedenis van een Duitse jagerpiloot. Door deze verhalen ging de collectie van het museum leven en sprak het nog meer aan. De deelnemers luisterden dan ook geboeid naar de verhalen. Ook waren er fragmenten van een V-1 te bezichtigen en was het zelfs mogelijk deze even in de hand te houden om een idee te krijgen van het gewicht ervan. Vaak is een museum van deze orde een instelling waar de regel geld 'alleen kijken, niet aankomen'. Alles zit achter glas. Leuk was om te zien dat je hier dus ook de mogelijkheid kreeg even zo'n fragment in je handen te houden.

de meeting

Wat zo bijzonder is aan dit museum is dat het geen onderscheid maakt tussen vriend en vijand. Het museum verzameld persoonlijke verhalen en draagt ze uit vanuit het idee dat iedere soldaat zijn plicht vervulde en daarbij vaak het grootste offer bracht. Of dit nu een Nederlander, Brit of zelfs Duitser is maakt voor dit museum geen verschil. Elke persoon heeft zijn eigen unieke verhaal; altijd weer bijzonder om die te horen.

Kort gezegd, kunnen we wat mij betreft terugblikken op een fantastische dag. Twee goede rondleidingen en een prettige sfeer onderling. Zo prettig dat veel deelnemers ook na afloop van het programma nog gezellig bleven napraten. Wat mij betreft: Tot de volgende keer!

Egbert van de Schootbrugge (namens STIWOT Reizen)
Alle foto's: © STIWOT, Sebastiaan Vonk, Wim Spoormaker, Barry van Veen & Museum Vliegbasis Deelen