STIWOT Reizen

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Strijd om Rotterdam"

Vanwege het bereiken van het maximum deelnemeraantal is enkel inschrijven op de reservelijst nog mogelijk voor deze Battlefield Tour.

Op zaterdag 29 juni 2019 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de gevechten om Rotterdam tijdens de Meidagen van 1940 centraal staan. De in Rotterdam gelegerde eenheden van de Landmacht en mariniers hielden hier tegenover de Duitse luchtlandingstroepen stand bij de Maasbruggen, waardoor de Duitse troepen er in eerste instantie niet in slaagden de stad geheel in handen te krijgen. Deze gevechten waren uiteindelijk de opmaat naar het fatale bombardement dat de stad op 14 mei 1940 trof.Wij ontvangen u in Museum Rotterdam 1940-1945NU met een kop koffie/thee. Hier zal eerst een introductie worden gegeven over de situatie in Rotterdam in 1940. Vervolgens lopen we naar de Sint Jobshaven, waarna we met de waterbus de Maas oversteken naar Heijplaat. Hiervandaan vervolgen we onze reis per touringcar naar het voormalig vliegveld Waalhaven. Vliegveld Waalhaven was één van de eerste doelen die de Duitse troepen in de vroege ochtend aanvielen. Na een kort bombardement daalden hier honderden Duitse parachutisten neer. Wat volgde was een gevecht met de Nederlandse troepen die het vliegveld verdedigden.Ook bij Stadion Feijenoord landden in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Duitse parachutisten en rukten op naar de Maasbruggen. Inmiddels waren ook vanaf het vliegveld Waalhaven Duitse luchtlandingstroepen hier naar toe onderweg maar zij liepen rond het Afrikaanderplein door Nederlands verzet vertraging op.

Na een bezoek aan het Noordereiland steken we weer de Maas over richting de Oude Haven. Op de Maas landden op 10 mei twaalf Duitse watervliegtuigen. Duitse eenheden aan boord van deze toestellen begaven zich met rubberboten naar beide Maasoevers met als doel de inname van de Maasbruggen en deze vast te houden tot de Duitse grondtroepen de rivier konden oversteken. Maar al snel komen de Nederlandse troepen in actie om deze spectaculaire aanval tegen te houden.Vanaf het dak van het Witte Huis (per lift bereikbaar) hebben we een adembenemend uitzicht over het gevechtsterrein. Op deze unieke locatie - waar u anders geen toegang toe zou hebben - bespreken we de dagenlange gevechten langs de Maasoever. Hoe kwam het dat de Duitse troepen er niet in slaagden de bruggen over te steken en waardoor was de Nederlandse verdediging zo effectief? Deze dagenlange patstelling, tot groot ongenoegen van de Duitse legerleiding, leidde uiteindelijk tot het bombardement van de stad op 14 mei 1940.Aansluitend gaan we naar het Mariniersmuseum, waarbij we de collectie over de Meidagen van 1940 zullen bekijken en we sluiten de dag af in de Rotterdam Experience van Museum Rotterdam 1940-1945NU.

Deze tour wordt u aangeboden in samenwerking met "Strijd om de Maasbruggen" en staat onder de deskundige leiding van Wouter Hagemeijer, voormalig Senior Docent Militaire Geschiedenis bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Vanwege het bereiken van het maximum deelnemeraantal is enkel inschrijven op de reservelijst nog mogelijk voor deze Battlefield Tour.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Klik dan hier voor de mogelijkheid tot inschrijven.

Vertrek: zaterdag 29 juni 2019

Algemene Informatie

Vertrekdatum Zaterdag 29 juni 2019, 10:00 uur
Plaats van vertrek Museum Rotterdam '40-'45NU
Reisdoel Rotterdam Mei 1940
Min. aantal personen 20
Max. aantal personen 25
Kosten per persoon donateur € 59,50
Kosten per persoon niet donateur € 67,50
Annuleren kosteloos voor Donderdag 6 juni 2019

Alle kosten inclusief begeleiding door een deskundige gids, ontvangst met koffie of thee, vervoer per waterbus en touringcar, in de reisbeschrijving genoemde musea en een verzorgde lunch zijn inbegrepen.

Programma

Het programma is dagvullend, start om 10:00 uur en eindigt omstreeks 17:00 uur. We starten bij Museum Rotterdam 1940-1945NU, Coolhaven 375, 3015 GC Rotterdam. Na ontvangst met koffie/thee wandelen we naar de waterbushalte Sint Jobshaven. Na een korte tocht over de Maas naar Heijplaat verplaatsen we ons aansluitend per touringcar naar:

Wanneer u in de toekomst bericht wilt ontvangen van nieuwe Battlefield Tours kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Overige informatie

Stichting Informatie Wereld Oorlog Twee is in geen geval verantwoordelijk voor onverantwoordelijk gedrag van de deelnemers aan deze Battlefield Tour. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor het bij zich hebben van verzekeringspapieren en een geldig reisdocument. Wij verzoeken u om gepaste kleding (regen/warme kleding) en stevig schoeisel mee te nemen.

Belangrijk

Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

Direct boeken!