STIWOT Reizen

STIWOT meeting in het Liberty Park te Overloon

Op 22 januari 2007 bestond STIWOT, Stichting Informatie Wereldoorlog Twee, vijf jaar. STIWOT groeide in die vijf jaar van een klein clubje enthousiaste vrijwilligers uit tot een volwaardige stichting met 6 lopende projecten. Dit heugelijke feit moest natuurlijk gevierd worden en dat gebeurde dan ook met een speciale meeting op zaterdag 3 november 2007.

Al maanden voor het begin van de meeting werd een begin gemaakt met de voorbereidingen. De locatie stond al snel vast, namelijk het Liberty Park te Overloon. Naast het presenteren van haar eigen projecten en werkzaamheden koos STIWOT ervoor om ook twee andere Tweede Wereldoorlog gerelateerde stichtingen de kans te geven hun werk te presenteren, namelijk: Stichting Fokker G.I en Stichting Militaire Traditiekamer Grave. Verder was Marcel de Groene van sponsor Toys Unlimited te gast om een klein gedeelte van zijn collectie aan te prijzen.

Adrian Caldwell

Ruim voor de opening van het museum om 10:00 uur verzamelden zich de eerste bezoekers al voor de deuren. De STIWOT medewerkers waren op dat moment nog druk bezig met het opbouwen van de stands. Nadat al snel na de opening de meeste van de bezoekers die zich hadden opgegeven gearriveerd waren, werd er een begin gemaakt met het officiële programna.

Omstreeks 10:45 uur werd 'afgetrapt' met een lezing van Stichting 'De Greb' over de slag om de Grebbeberg, waarbij ook een klein gedeelte van de Nederlandse verdedigingslijn in de Betuwe werd betrokken. Op boeiende wijze bracht de spreker zijn verhaal. Veel interessante informatie over de opbouw van de Nederlandse verdedigingslinie’s werd overgedragen waarbij ook de aandacht werd gevestigd op de fouten die door de Nederlandse legerleiding en de overheid werden gemaakt.

De lezing over de slag om de Grebbeberg werd opgevolgd door een lezing met als thema "de technische ontwikkeling van het vuurwapen". Na een korte inleiding over het ontstaan en de werking van het buskruit, werden de eerste pistolen behandeld, waarna het verhaal doorgeleid werd naar de Tweede Wereldoorlog. De Stengun en de Amerikaanse M-1 waren de meest bekende wapens die tijdens de lezing gedemonstreerd werden. Het publiek was zeer geïnteresseerd en stelde veel vragen aan de spreker.

Geschut

Voor het grootste gedeelte van het middagprogramma ging onze aandacht uit naar de vier Amerikaanse gasten die deze dag in ons midden waren, te weten T.C. Gibbs samen met zijn vrouw Ann Gibbs en Robert Caldwell met zijn vrouw Adrian Caldwell. Laatst genoemde hield een indrukwekkende lezing over haar vader die sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen zij nog geen jaar oud was vertrok haar vader als "tailgunner" (staartschutter) van een B-17 naar Engeland, hij zou nooit meer terugkeren en vermeld worden als "MIA" (Missing In Action). Na de Tweede Wereldoorlog is Mrs. Caldwell een zoektocht naar haar vader begonnen. Uiteindelijk heeft zij, met behulp van diverse Nederlandse personen, veel informatie boven water gekregen! Hiervoor waren zij en haar man zeer dankbaar.

De laatste lezing deze dag werd gehouden door de Amerikaanse veteraan T.C. Gibbs die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als "nosegunner" (neusschutter) in een B-24 bommenwerper. Tijdens zijn 24e missie viel bij het vliegtuig wat hij met zijn kameraden deelde eerst de één motor uit en vervolgens de tweede. Uiteindelijk sprong hij boven Burgh Haamstede uit zijn vliegtuig waar hij, na zich korte tijd schuil gehouden te hebben in een boerderij, krijgsgevangen genomen werd. Via Amsterdam werd hij afgevoerd naar een krijgsgevangenkamp in Neurenberg, daar verbleef hij totdat het leger van Patton zo dicht bij was dat ze naar een ander kamp moesten lopen.

Mr. T.C. Gibbs 1:6 Panther tank

In 1972 is Mr. Gibbs met 5 voormalige 'buddies' teruggekeerd naar Nederland om diverse plaatsen weer op te zoeken, dit echter zonder veel resultaat. STIWOT medewerker Dennis Notenboom heeft voor Mr. Gibbs een zoektocht ingezet en de plaatsen en zelfs ooggetuigen van het neerstortende vliegtuig weten op te sporen. Precies één dag voor de meeting heeft Mr. Gibbs deze plaatsen bezocht en van de ooggetuigen een spiegel van ‘zijn’ vliegtuig voorgehouden gekregen. Mr. Gibbs zei hierover: “I felt like reborn”. Een zeer indrukwekkende lezing die werd afgesloten met een uitdrukkelijk dankwoord aan de Nederlandse bevolking.

Naast deze lezingen was er de hele dag de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan een puzzeltocht door het museum en zo kans te maken op leuke prijzen. Bezoekers die zich vooraf hadden aangemeld ontvingen het eerste nummer van het magazine "Wereld in Oorlog" geheel gratis. Ook hield Marcel de Groene van Toys Unlimited een demonstratie met een radiografisch bestuurbare 1:6 tank. Indrukwekkend om op een dergelijke schaal een tank te zien en te horen rondrijden!

Halftrack

We willen het Liberty Park in Overloon hartelijk bedanken voor de gastvrijheid tijdens deze dag. Ook de sprekers verdienen een woord van dank voor hun inzet tijdens de meeting zelf, en de daaraan voorafgaande voorbereidingsperiode. Natuurlijk mogen we ook de bezoekers van de meeting niet vergeten. Hun enthousiasme heeft deze dag een positief karakter gegeven!

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde, leerzame en gezellige dag! Tot volgend jaar!

Egbert van de Schootbrugge
Alle foto's: © STIWOT, Barry van Veen & Jeroen Koppes