STIWOT Reizen

STIWOT Reizen Battlefield Tour "De Strijd om Delfzijl"

Op zaterdag 15 september 2018 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour met als thema "De Strijd om Delfzijl". Ter bescherming van de Duitse havenstad Emden waren de zuidelijke oevers van de Eemsmonding en de Dollard door de Duitse bezetter voorzien van diverse verdedigingswerken. Onderdeel hiervan was de Stützpunktgruppe Delfzijl die met haar drie luchtafweerbatterijen onderdeel uitmaakte van de luchtbescherming van de Festung Emden.

Aan het eind van 1944 werd Stützpunktgruppe Delfzijl samengevoegd met de Festung Emden en sprak men over de Festung Emden-Delfzijl. Rondom Delfzijl lagen twee verdedigingslinies die beide voorzien waren van tankgrachten, loopgraven, mijnenvelden en prikkeldraadversperringen. Wanneer de geallieerden eenmaal door deze twee verdedigingslinies waren gebroken zouden zij nog moeten afrekenen met de Duitse luchtafweerbatterijen zelf.De Duitse luchtafweerbatterijen waren voorzien van luchtafweergeschut met kalibers van 10,5 tot 12,8 cm. Dit geschut kon 360 graden draaien en zowel richting lucht, zee als land gericht worden. Hiermee waren de luchtafweerbatterijen geduchte tegenstanders voor de Canadese troepen die medio april 1945 oprukten naar Delfzijl. Van 21 april tot 2 mei 1945 vochten en sneuvelden de Canadezen hier. Tijdens de Battlefield Tour "De Strijd om Delfzijl" treden we in hun voetsporen.

Voor meer informatie vooraf kunt u ook deze aflevering van Andere Tijden bekijken:
- Andere Tijden: De slag om Groningen (vanaf 18.30min)

We verzamelen ons om 10.00 uur bij Hotel Restaurant Boven Groningen (het is natuurlijk mogelijk om bij dit hotel een overnachting te boeken), Waterstraat 74-78, 9934 AX Delfzijl. Hier ontvangen wij u met een kopje koffie of thee en start de gids met zijn introductie. Vervolgens verplaatsen we ons per touringcar naar de omgeving van Wagenborgen. Hier kreeg D-Company van het Canadian Scottish Regiment de opdracht om op 21 april 1945 de eerste aanval op Wagenborgen uit te voeren. De Duitse bezetter reageerde met een tegenaanval en de Canadese verliezen waren met 21 gesneuvelden, 21 gewonden en 14 vermisten hoog.Vanuit de omgeving van Wagenborgen verplaatsen we ons naar Appingedam. Hier trok het Royal Winnipeg Rifles Regiment op 22 april 1945 binnen. De Canadezen kwamen hierbij onder hevig mitrailleur- en granaatvuur te liggen. Het vijandelijke vuur hield aan en vanwege de hevige artilleriebeschietingen werd er op 23 april besloten om de 7.000 burgers van Appingedam te evacueren. Na het behandelen van de gevechten in Appingedam gebruiken we de geheel verzorgde lunch in het Paviljoen Hoendiep in Appingedam.

Na de lunch volgen we de Canadese opmarsroute in de richting van Holwierde. Hier trokken de Duitse troepen zich terug achter de rivier de Heekt. De Canadezen slaagden er niet in om de rivier over te stekken en de opmars stokte. Deze nacht waarin de Canadezen de aanval op Holwierde openden werd "de nacht van Holwierde’’ genoemd. Er vielen onder de Canadezen veel slachtoffers; 8 doden, 1 vermiste en 23 gewonden. De Canadezen zouden een andere opmarsroute naar de luchtafweerbatterij van Nansum moeten zoeken.Ook wij verplaatsen ons naar Nansum. De luchtafweerbatterij hier was, naast een vuurleidingpost en geschutsemplacementen, voorzien van enkele bomvrije bunkers. Op dit moment zijn hiervan een M383 Einheitsmaschinenraum en een Fl246 munitiebunker nog intact. Tijdens de gevechten beukten de Canadezen met het vuur van infanteristen, tanks, 25-pounders en 3,7 inch zwaar luchtdoelgeschut op de batterij in. Voor de Duitse troepen was het vluchten, overgeven of sterven. Toen de Canadezen de luchtafweerbatterij uiteindelijk wisten in te nemen maakten zij 177 krijgsgevangenen.We beëindigen de dag rond 16.30 uur bij de dijk van Delfzijl waar de Duitse troepen zich tot het laatst hebben verdedigd in april en mei 1945. Aansluitend keren we weer teug naar Hotel Restaurant Boven Groningen in Delfzijl.

Deze Battlefield Tour wordt u door STIWOT Reizen aangeboden in samenwerking met "Battlefield Tours". De Battlefield Tour staat onder de deskundige leiding van Joël Stoppels, gecertificeerd gids van de International Guild of Battlefield Guides, tevens als gids aangesloten bij Liberation Route Europe Guide Network.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Klik dan hier voor de mogelijkheid tot inschrijven.

Vertrek: zaterdag 15 september 2018

Algemene Informatie

Vertrekdatum Zaterdag 15 september 2018, 10:00 uur
Plaats van vertrek Boven Groningen, Waterstraat 74-78 9934AX Delfzijl
Reisdoel Operation "Canada" (Delfzijl-Pocket)
Min. aantal personen 20
Max. aantal personen 25
Kosten per persoon donateur € 54,50
Kosten per persoon niet donateur € 59,50
Annuleren kosteloos voor Vrijdag 31 augustus 2018

Alle kosten inclusief begeleiding door deskundige gidsen, uitgebreide excursiegids, ontvangst met koffie of thee, vervoer per touringcar en een verzorgde lunch zijn inbegrepen.

Programma

Het programma is dagvullend, start om 10:00 uur en eindigt omstreeks 16:30 uur. We starten bij Hotel Restaurant Boven Groningen, Waterstraat 74-78 9934 AX Delfzijl en verplaatsen ons na de introductie per touringcar naar:

Wanneer u in de toekomst bericht wilt ontvangen van nieuwe Battlefield Tours kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Overige informatie

Stichting Informatie Wereld Oorlog Twee is in geen geval verantwoordelijk voor onverantwoordelijk gedrag van de deelnemers aan deze Battlefield Tour. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor het bij zich hebben van verzekeringspapieren en een geldig reisdocument. Wij verzoeken u om gepaste kleding (regen/warme kleding) en stevig schoeisel mee te nemen.

Belangrijk

Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

Direct boeken!