STIWOT Reizen

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag om het Hürtgenwald"

Op zaterdag 19 en zondag 20 mei 2018 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de Slag om het Hürtgenwald centraal staat. De Slag om het Hürtgenwald vond plaats tussen september 1944 en februari 1945 in de omgeving van Aken. Het Amerikaanse VII Corps probeerde hier door de Duitse Westwall te breken, waar zij op grote tegenstand stuitte.

We verzamelen ons vanaf 09:00 uur bij het NS Station Eindhoven. Hier zal gezorgd worden voor een geïmproviseerde koffietafel. Wanneer we compleet zijn en de bagage is ingeladen stappen we om 09:30 uur in de touringcar die ons de rest van de dagen zal vervoeren.Dag 1 - Germeter, Vossenack, Kall trail, Schmidt, Kommerscheidt en Simonskall

Aangekomen in het Hürtgenwald zullen we onze eerste stop maken in Germeter. De US 9th Infantry Division opende hier het offensief op 6 oktober 1944 rond 11:30 uur na een groots inleidend artilleriebombardement. De verliezen binnen deze eenheid waren zo groot dat op 2 november het offensief werd hervat bij Vossenack, waar de US 28th Infantry Division ondersteund door tanks opnieuw probeerde door de Duitse stellingen heen te bekeken. In Vossenack zullen we zien dat ook deze aanval gepaard ging met grote verliezen aan beide zijden. Nadat de 9th Infantry Division zich hier al had stukgebeten op taaie Duitse weerstand, ging ook de 28th Infantry Division bij deze aanval bijna volledig ten onder.

Na de geheel verzorgde lunch aan de voet van de Kall trail is het tijd om het gebied te voet te ontdekken. De Kall trail is in totaal 7 kilometer lang en voert ons over onverharde, kronkelende en bovendien sterk in hoogte verschillende wegen. Hier krijgt u een uitstekend beeld van het moeilijke terrein waardoor de Amerikanen moesten oprukken. Onderweg zijn de sporen van de gevechten nog steeds heel goed zichtbaar.Vervolgens bezoeken we achtereenvolgens Schmidt, Kommerscheidt en Simonskall, allen gelegen op een hoogvlakte. Door de bebossing was dit terrein moeilijk begaanbaar voor voertuigen, waardoor de infanterie niet ondersteund kun worden. Ook kon door het slechte weer geen luchtsteun worden gegeven en was de rol van artillerie beperkt. Hier werden de aanvallen van de US 28th Infantry Division gevolgd door zware Duitse tegenaanvallen. De hoogvlakte het toneel van zware man-tegen-man gevechten.


Dag 2 - Vossenack, Hürtgen, Grosshau, Hill 400, Gey en Merode

We starten de tweede dag van onze verblijf in het Hürtgenwald met een bezoek aan de Duitse Oorlogsbegraafplaats Vossenack. Op deze begraafplaats bevindt zich onder meer het graf van Veldmaarschalk Walter Model. Aansluitend bezoeken we het Museum 'Hürtgenwald 1944 und im Frieden'.Vanaf medio november werd ook de US 4th Infantry Division betrokken in de Slag om het Hürtgenwald. We zullen een bezoek brengen aan de plaatsen Hürtgen en Grosshau die na een serie van zware gevechten respectievelijk op 26 november en 29 november 1944 in Amerikaanse handen vielen. Daarmee kwam de weg open te liggen voor de aanval van de overheersende Burgberg, door de Amerikanen aangeduid als Hill 400 (naar zijn hoogte van 400 meter). Deze werd uiteindelijk op 7 december door de elite-eenheden van de 2nd US Rangers ingenomen. Vanaf het uitkijkpunt op de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Aan het einde van het programma zullen we ook nog stoppen in Gey en Merode, waar respectievelijk de US 83rd en US 1st 'The Big Red One' Infantry Divisions gevechten hebben geleverd in de loop van december 1944. Aansluitend zullen we weer terugrijden naar NS Station Eindhoven, waar we naar verwachting in het begin van de avond zullen arriveren.Deze tour wordt u aangeboden in samenwerking met Battlefield Discovery en staat onder de deskundige leiding van Edwin Popken, lid van de International Guild of Battlefield Guides, en tevens als gids aangesloten bij Liberation Route Europe Guide Network.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Klik dan hier voor de mogelijkheid tot inschrijven.

Vertrek: zaterdag 19 mei 2018

Algemene Informatie

Startdatum Zaterdag 19 mei 2018, 09:00 uur
Einddatum Zondag 20 mei 2018
Plaats van vertrek NS Station Eindhoven
Reisdoel Hürtgenwald, Duitsland
Min. aantal personen 15
Max. aantal personen 30
Kosten per persoon donateur € 210,00
Kosten per persoon niet donateur € 235,00
Meerprijs éénpersoonskamer € 40,00
Annuleren kosteloos voor Vrijdag 23 maart 2018

Begeleiding door een deskundige gids, het bezoek aan alle genoemde bezienswaardigheden en musea, ontvangst met koffie of thee, vervoer per touringcar, logies in 2-persoonskamer met ontbijt en een verzorgde lunch (zaterdag) en lunchpakket (zondag) zijn inbegrepen. Verder ontvangt iedere deelnemer een tourboekje waarin een toelichting is te vinden over de locaties die we zullen bezoeken.

Gezien de afstanden die we gedurende het programma zullen wandelen, is een goede fysieke gezondheid belangrijk. Voor personen die minder goed te been zijn wordt deze excursie daarom afgeraden.

Door de organisatie zal een groepsreis-, ongevallen- en annuleringsverzekering worden afgesloten voor alle deelnemers (inbegrepen in de prijs).

Programma

Het programma bestaat globaal uit de volgende onderdelen:

Wanneer u in de toekomst bericht wilt ontvangen van nieuwe Battlefield Tours kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Overige informatie

Stichting Informatie Wereld Oorlog Twee is in geen geval verantwoordelijk voor onverantwoordelijk gedrag van de deelnemers aan deze Battlefield Tour. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor het bij zich hebben van verzekeringspapieren en een geldig reisdocument. Wij verzoeken u om gepaste kleding (regen/warme kleding) en stevig schoeisel mee te nemen.

Belangrijk

Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

Direct boeken!