STIWOT Reizen

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag bij Overloon"

Op dit moment is het maximum aantal deelnemers bereikt. Het is wel mogelijk een plaats op de reservelijst te reserveren.

Op zaterdag 13 mei 2017 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de Slag bij Overloon centraal staat. De gevechten vonden plaats tussen 30 september en 16 oktober 1944, na afloop van Operatie Market Garden. Om de corridor naar Nijmegen open te houden, wilden de geallieerden het bruggenhoofd Venlo opruimen. Daarvoor moesten ze langs Overloon en Venray, waar zij op grote Duitse tegenstand stuitten.

We verzamelen ons vanaf 09:00 uur voor ontvangst met een kopje koffie of thee bij Eetcafé & Pannenkoekenhuis Museumzicht, De Kleffen 5, 5825 DA Overloon. Dit restaurant bevindt zich naast (de uitgang van) het museumpark van Oorlogsmuseum Overloon. Wanneer we compleet zijn stappen we om 09:30 uur in de touringcar die ons de rest van de dag zal vervoeren.Het ochtendprogramma richt zich in hoofdzaak op de Amerikaanse aanvallen tussen 30 september en 6 oktober. Als eerste behandelen we bij de Stevensbeek het verhaal van de moeizame verovering van het Stevenbeekse bos door Combat Command A (7th US Armoured Division). Vervolgens gaan we naar het gebied tussen Sambeek/Vortum-Mullum en horen we hoe Task Force Erlenbusch Vortum-Mullem in handen kreeg. Dan rijden we door naar de Langstraat in de buurt van Groeningen waar we ingaan op de aanvallen van Task Force Wemple in de buurt van kasteel Hattert. We vervolgen onze weg in de richting van Overloon en brengen een kort bezoek aan de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Overloon.We sluiten het ochtendprogramma af in het Hondvormige Bos in Overloon en behandelen daar hoe de Amerikanen dit bos al probeerden te veroveren en hoe de Britten hier op 12 oktober uiteindelijk in slaagden. Aansluitend zullen we de geheel verzorgde lunch gebruiken in Eetcafé & Pannenkoekenhuis Museumzicht. Na de lunch zullen we ons richten op de Britse aanvallen vanaf 12 oktober.We beginnen ’s-middags bij Kamphoef aan de rand van het bos zuidwestelijk van Overloon. Daar gaan we in op de aanval van 12 oktober. Om een goed beeld te krijgen van het gevechtsterrein zullen we een wandeling maken door een deel van het bos dat op 13 oktober 1944 door het 1st Battalion Kings Own Scottish Borderers moest worden veroverd. Aan de zuidzijde van het bos komen we op de plek waar de dag erop het 2nd Battalion Lincolnshires het open terrein en het afwateringskanaal moest veroveren. Het verloop van deze aanval zullen we daar behandelen.

Vervolgens stappen we weer in de touringcar en vervolgen onze route naar de Loobeek ten westen van Venray. We maken een korte stop bij het Sint Anna ziekenhuis in Venray en horen over de bombardementen op Venray en wat dit voor de burgers betekende. Daarna rijden we naar de Loobeek ten noorden van Venray en stoppen bij het monument voor het 1st Battalion Royal Norfolk Regiment. Daar behandelen we de aanval van 16 oktober door dit bataljon en door het 2nd Battalion Warwickshires. De laatste stop van de dag is bij het buurtschap Smakt. Bij het monument gaan we in op twee extremen van de Slag bij Overloon; het menselijk lijden en heldendaden, specifiek een heldendaad die hier plaats heeft gevonden.Deze tour wordt u aangeboden in samenwerking met Battlefield Discovery en staat onder de deskundige leiding van Edwin Popken, lid van de International Guild of Battlefield Guides, en tevens als gids aangesloten bij Liberation Route Europe Guide Network.

Foto's Leo Janssen.

Veteranen krijgen op vertoon van hun veteranenpas € 5,00 korting op de deelnameprijs (gelijk aan de donateursprijs). Heeft u een veteranenpas dan kunt u dit aangegeven op het boekingsformulier in het veld ‘Bijzonderheden’.

Op dit moment is het maximum aantal deelnemers bereikt. Het is wel mogelijk een plaats op de reservelijst te reserveren.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Klik dan hier voor de mogelijkheid tot inschrijven.

Vertrek: zaterdag 13 mei 2017

Algemene Informatie

Vertrekdatum Zaterdag 13 mei 2017, 09:30 uur
Plaats van vertrek Museumzicht, De Kleffen 5, 5825 DA Overloon
Reisdoel Slag bij Overloon, september-oktober 1944
Min. aantal personen 20
Max. aantal personen 30
Kosten per persoon donateur € 59,50
Kosten per persoon niet donateur € 64,50
Annuleren kosteloos voor Zaterdag 29 april 2017

Alle kosten inclusief begeleiding door een deskundige gids, ontvangst met koffie of thee, vervoer per touringcar en een verzorgde lunch zijn inbegrepen. Verder ontvangt iedere deelnemer een tourboekje waarin een toelichting is te vinden over de locaties die we zullen bezoeken.

Programma

Het programma is dagvullend, start om 09.30 uur en eindigt omstreeks 17.00 uur.

Wanneer u in de toekomst bericht wilt ontvangen van nieuwe Battlefield Tours kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Overige informatie

Stichting Informatie Wereld Oorlog Twee is in geen geval verantwoordelijk voor onverantwoordelijk gedrag van de deelnemers aan deze Battlefield Tour. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor het bij zich hebben van verzekeringspapieren en een geldig reisdocument. Wij verzoeken u om gepaste kleding (regen/warme kleding) en stevig schoeisel mee te nemen.

Belangrijk

Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

Direct boeken!